Opublikowany przez: Monika C. 2019-06-17 13:46:36
Autor zdjęcia/źródło: Morele w diecie niemowlaka @Pixabay
Rozszerzając dietę niemowlaka o owoce, najlepiej bazować na tych uprawianych w naszej strefie klimatycznej. Mamy wtedy gwarancję, że owoce zostały zerwane, wtedy kiedy dojrzały i nie wymagały wielu konserwantów, by przetrwać długą podróż. Jednymi z tych, które warto podawać dzieciom są morele. Zawierają wiele cennych składników odżywczych. Zobacz co dokładnie i w jakiej formie możesz je podawać swojemu dziecku?
Drzewa morelowe pochodzą z Azji. Najwięcej upraw znajduje się w Chinach – pierwsze uprawy odnotowano tam już 4 tysiące lat temu, Korei i Kirgistanie. Obecnie uprawniane są w wielu krajach na świecie, również w Polsce. W Europie najwięcej upraw drzew morelowych znajduje się w krajach basenu Morza Śródziemnego. Polska leży na północnej granicy zasięgu upraw, ze względu na możliwe przymrozki podczas kwitnienia. W związku z tym w Polsce morelę uprawia się amatorsko.
Surowe owoce zawierają dużo kwasu asparaginowego, beta karotenu, żelaza, fosforu i potasu a także witaminę B2 (25 razy więcej niż brzoskwinie). Dzięki temu morele pomagają w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wzmacniają i regenerują organizm. W porównaniu do brzoskwiń są bardziej kaloryczne.
Już ośmiomiesięczny maluch może śmiało jeść morele. Pamiętaj jednak, by dobrze je obrać ze skórki i rozgnieść miąższ. Usuwaj tez pestkę, którą maluch mógłby się zachłysnąć. Morele możesz podawać niemowlakowi na surowo rozgniatając miąższ, później poza sezonem w formie dżemów, kompotów i owoców suszonych. W tym czasie możesz też zacząć podawać maluchowi brzoskwinie i czereśnie. Każdy nowy owoc najlepiej wprowadzać w małych porcjach, nie większych 150g musu lub soku jednorazowo.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.